Skip to content

Luc Goossens,
de nieuwe Algemeen
Directeur van Laborelec

De meesten van ons kennen hem van zijn vorige functie, aan het roer van de onderzoeksprogramma’s van ENGIE Research & Innovation. Maar met een carrière van 30 jaar in de energiesector, bij Tractebel, Electrabel en ENGIE, heeft Luc Goossens ook heel wat ervaring in het ontwerp, ontwikkeling en beheer van energieprojecten, en in de voorbereiding van investeringen, en dit in hernieuwbare energiebronnen maar ook in kernenergie, netten en thermische centrales.

In zijn vrije tijd houdt Luc van sport, cultuur en veel muziek:

Mijn smaak is zeer gevarieerd, maar er is één constante: er mag een beetje een hoek af zijn!

Hallo Luc, op deze vrijdag 1 maart word je de nieuwe CEO van Laborelec, dat is een professionele uitdaging waarmee je impact zal hebben op het dagelijks leven van bijna 400 collega’s. Dus wil ik graag ter zake komen: wat vind je van deze uitdaging?

Zonder meer mijn droomjob! Ik ken Laborelec al heel lang en werkte vaak samen met de experten in vorige functies. Mijn nieuwe rol geeft me nu de kans om het bedrijf van binnenuit te ervaren en actief bij te dragen aan de ontwikkeling ervan. Dat perspectief inspireert me sterk, zeker gezien de cruciale periode die we doormaken.

Is dit echt zo’n bijzondere tijd? Brengt niet elke periode van de geschiedenis zijn portie evoluties met zich mee?

Zeker, als we bijvoorbeeld naar de laatste eeuwen kijken zien we dat technische revoluties de motor zijn geweest achter de ontwikkeling van de samenleving naar meer welvaart en hogere levensverwachting. Denk aan de stoommachine, elektriciteit, computers, enzovoort. Elke technologische vooruitgang komt met uitdagingen waarvoor oplossingen moesten worden gevonden. Met energie in het hart van deze evoluties, is onze uitdaging nu om de toekomst van onze planeet te verzekeren. Dat doen we door een diepgaande energietransitie te realiseren. Voor een expertise- en onderzoekscentrum zoals Laborelec is dit een fenomenale kans om een tastbare bijdrage te leveren, want energietechnologieën zijn onze core business! Zo’n kans krijgt niet iedereen, en de uitdaging waar we voor staan is ongezien.

Je zit al 30 jaar in de sector. Zijn er trends die je opvallen? Ik kan me niet voorstellen dat je de elektriciteitssector als ‘un long fleuve tranquille’ ervaart?

Vroeger kwam energie uit een beperkt aantal bronnen zoals hout, kolen en gas. Daar zijn de laatste 50 jaar een heleboel nieuwe bronnen bijgekomen zoals nucleair, zon en wind. Ook de energiestromen en toepassingen zijn enorm veranderd. Kortom, de complexiteit van het grote systeem is in zeer korte tijd exponentieel toegenomen. Maar nogmaals, het is een buitengewone kans voor Laborelec: hoe groter de complexiteit, hoe meer grijze cellen er nodig zijn… En wij hebben die uitzonderlijke expertise in huis.

We hebben het over de energiesector en over Laborelec gehad. Kunnen we misschien overgaan naar jouw persoon?

Ga je gang! 😊

Je verwees al kort naar je professionele bezigheden voor je de onderzoeksprogramma’s van ENGIE leidde. Kun je die periode van je carrière wat toelichten?

Ik begon in een zeer hands-on functie, bij Tractebel, op een afdeling vol met … landmeters. In 1993 deden wij opmetingen en tekenden we plannen. Ons werkmateriaal had namen die nu bijna niemand nog kent, zoals “Rotring” of “tekentafel”. Maar digitalisering hing al in de lucht. En dat is precies wat me de kans gaf om een sprong te wagen naar hernieuwbare energie.

Aha, hoe kwam dat?

In die tijd begon Tractebel zich te interesseren voor windenergie. Al snel hadden we de behoefte om de meest geschikte plaatsen in België in kaart te brengen. Op de afdeling Topografie hadden we daarover veel gegevens. Met een beetje creativiteit konden we beginnen met het digitaliseren van alles, en het was op dit punt in mijn carrière dat ik met veel plezier de eerste windatlas van België kon ontwikkelen.

Wat was de volgende stap?

Met de opkomst van hernieuwbare energie zijn de banden met Electrabel op het vlak van windenergie snel intensiever geworden. Ik kreeg de kans om een sprong te wagen naar een functie om de windenergie te ontwikkelen voor de Groep, destijds GDF-Suez. Daar zou ik 6 jaar mee bezig zijn. Zo werd ik een soort “apostel van hernieuwbare energiebronnen” (lacht). Ik predikte het goede woord en met mijn team probeerde ik projecten te laten ontkiemen in verschillende landen waar de Groep aanwezig was.

Als ik kijk naar je LinkedIn-profiel ben je vervolgens in de nucleaire wereld terechtgekomen. Na een aantal jaren in de wereld van renewables was dat een behoorlijk radicale carrièreswitch, niet?

Precies. Bij Tractebel wilde het toenmalige management de nucleaire activiteiten nieuw leven inblazen, de kosten verlagen en de klant weer centraal stellen. Ik ging de uitdaging aan. Zeer kort daarna, in maart 2011, vond het ongeval in Fukushima plaats. Nucleaire exploitanten over de hele wereld werden plots met veel technische uitdagingen geconfronteerd. Al snel werd de nucleaire afdeling van Tractebel overspoeld met aanvragen.

Als klap op de vuurpijl kregen we kort daarna nog een complexe zaak op het bord: die van de indicaties (nvdr: de beruchte “hydrogen flakes”) in de reactorvaten van Tihange 2 en Doel 3. Het hele team heeft hard gewerkt om de onderzoeken in een razend tempo uit te voeren, want Electrabel had uiteraard geen week te verliezen. Het was een boeiende tijd, een van intense samenwerking met de laboratoria van Laborelec. Ik werd toen een beetje geplaagd, want tijdens mijn tijd aan het hoofd van de nucleaire engineeringafdeling van Tractebel ging Electrabel van 7 eenheden in bedrijf in 2011 … naar slechts 2 toen ik eind 2014 vertrok. Maar ik weet niet of er een verband is met mijn persoon.

(lacht)

Alleszins ben ik super trots en blij te zien dat nucleaire energie weer als een belangrijke component in de energietransitie erkend wordt!

Aan het einde van dit nucleaire hoofdstuk, in 2015, keerde je terug naar de hernieuwbare energie, dit keer bij ENGIE Métier Centralized Generation, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van wind-, waterkracht- en geothermische projecten, klopt dat?

Ja. Binnen Métier hebben mijn team en ik de Business Units van de ENGIE Groep in verschillende landen geholpen bij de implementatie van de strategie van de Groep voor duurzame energieopwekkingsprojecten. De experts van het team voorzagen de BU’s van visie, kennis en wereldwijde oplossingen voor alle onshore en offshore wind-, waterkracht-, zee- en geothermische energieopwekkingsprojecten.

We initieerden onder meer de Business Case Guidelines die de technische en kostparameters voor investeringen in renewables vastlegden.

En toen kwam het reorganisatieplan Calista, waardoor je kon overstappen naar ENGIE Research.

Klopt. Veel collega’s van Laborelec kennen mij van in die functie, denk ik. Ik was verantwoordelijk voor de coördinatie, het beheer en de strategie op het gebied van onderzoek en technologie. Een omvangrijk programma… Maar dat hoofdstuk ken je al.

We hebben het al veel gehad over de professionele aspecten, maar misschien wil je ons ook iets meer vertellen over Luc Goossens buiten het kantoor?

Graag. Ik ben getrouwd en vader van drie kinderen. We wonen in de omgeving van Leuven… maar we komen ook regelmatig in Oostende; ik hou van de rauwe kant van die stad. In mijn vrije tijd luister ik veel naar muziek. Ik hou van verschillende genres maar ik heb altijd graag dat er een hoek af is. Mijn familie en ik houden van reizen, en ik heb een zwak voor Japan, een land met een prachtige cultuur, waar het individu onderschikt is aan de gemeenschap en er enorm veel respect is voor mens en omgeving.

Tot slot is sport voor mij een bron van ontspanning en balans, vooral hardlopen en padel. Mijn vrouw en ik zamelen via de 20 km van Brussel jaarlijks geld in voor de vereniging voor de strijd tegen mucoviscidose. Die vereniging helpt de patiënten en hun families om hun dagelijks leven te verbeteren. Privé is dit een onderwerp dat mij en mijn familie bijzonder na aan het hart ligt.

Als uitsmijter: ik mocht je in het begin meteen met “Luc” aanspreken, net zoals we onze vorige directeuren “Paul“, “Bart” en “Michael” noemden. Een goede gewoonte?

Zeker, spreek me met “Luc” aan. Ik ben ook een groot voorstander van het “opendeurbeleid”; mijn deur staat open voor iedereen, of het nu is om jouw bezorgdheden over het bedrijf te uiten of om met constructieve voorstellen te komen.

 

Interview: Joël Girboux – Vertaling: Didier Wijnants

 

Back To Top